Родителски кооператив сред природата, село Бистрица


Чист въздух и природа, игри без край в село Бистрица, София.

Родителски кооператив сред Природата, село Бистрица

Родителски кооператив сред Природата, село Бистрица

Родителски кооператив сред природата в село Бистрица. За семейства с отношение към природата и игрите, които ценят чистия въздух, вода, храна и съвременните подходи при грижата за деца от 2 до 5 години.Предлагаме целодневна и почасова грижа. За повече информация пишете ни на Facebook страницата.Вдъхновението идва от идеята за Горска детска градина.Екип

albena mcclinton

Албена МакКлинтън е завършила НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, специалност анимационна режисура. Последните 3 години работи като преподавател по английски език, природа и математика в родителски кооператив “Детски стъпки”. Шие, плете и готви добре. От 20 години е щастливо омъжена за Иън МакКлинтън, има две момичета на 12 и 17 години.

 

 

 

yonka petkova

От съвсем малка (2 годишна) до днес Йонка е на сцената с Бистришките баби и ансамбъл Бистрица, където работи за съхранението на автентичното пеене, танц, обреди и обичаи. От 2011 година води йога за носещи живот в арт-студио Янтра. Сертифицирана е за дула към Dona International и Childbirth educator. В момента учи акушерство в Медицински Университет София.

 

 

 

cvetelin andreev

 

Цветелин Андреев е баща, свири на каба гайда, ръководи детска школа и организира детски ателиета и демонстрации по каба-гайда в детски градини и родителски кооперативи. Почитател е на методите за неформално образование и обучение чрез преживяване, игра и движение. Повече тук.

 

 

 

Гост учители

anton canev

 

Антон Цанев е визуален артист, завършил магистърска програма „Скулптура“ на НХА и бакалавърска „Екология и опазване  на околната среда” в “Лесотехнически  университет”  – гр.  София. В работата си с деца използва рисуване, моделиране, природни науки помагайки на децата сами да откриват форми, да създават цветове и композиции. Повече тук.

 

 

 

maria jovanovic

 

 

 

Мария Йованoвич е завършила керамика в НХА. Основен деец в арт галерия Fisher Art. Обича децата, особено когато са изцапани с глина.

 

 

ivan todorov

 

Иван Тодоров е ски учител за деца в клуб “Мачирски Спорт” и планински водач на детски групи. Работи с деца, използвайки методите на педагогика на открито. Прави демонстрации със слак лента за деца.

 

 

 

 

petya gieva

 

Петя Гиева е психолог, основател на Кооперативна академия, води креативни ателиета с деца, зелена академия за мъници, мечтае с шепа хлапета в Летящата класна стая.

 

 

 

 

valentina dobreva

 

Валентина Добрева е професионална певица, свири на пиано и тамбура. Преподава музика за деца. Докторант в НМА „Проф. Панчо Владигеров” София, специалност Хоров диригент и фолклорист. Част е от състава на Тъпани и Гайди и ОктаВойс.

 

 

 

 

Основни принципи

 

  • Кооперативен принцип. Приветстваме и насърчаваме активното родителско участие в социалната среда на детето.
  • Педагогика на открито. Връзката с природата прави децата спокойни и възприемчиви.
  • Учене чрез правене, игра и преживяване. Основните умения, заложени в програмата ни, са: моторика, сензорика, езиково развитие, природен свят и наука, социални умения.
  • Индивидуалност. Всяко дете е различно. Всяко дете има свой собствен ритъм и последователност, в която усвоява умения. Всяко дете има право да се занимава с това, което предизвиква интереса му. Баланс между заниманията по инициатива на учителя и на децата.
  • Комуникация и прозрачност. Учител, родител, дете, всички споделят, комуникират и се учат заедно. Ние приемаме, че със семействата сме част от екип, който споделя отглеждането на детето.
  • Среда и материали. Стимулираща среда, която предлага богат избор от занимания и подтиква към откриване на нови и нови хоризонти. Използваме естествени материали, стимулиращи креативността и сетивността.

 

Методи

Заниманията следват целите на EYFS, High-Scope, МОНМ както и на други алтенативни методики (монтесори, валдорф, реджио емилия и др).

Присъстват заниманията с отворен край – те развиват креативността. Окуражаваме въображението, импровизацията и изобретателността.

Най-важни са дългосрочните психо-социални ефекти от заниманията – увереност, самостоятелност, отговорност, про-социални умения – коопериране, вместо съперничество.

 

Храна и вода

В горската детска градина държим на здравословната и чиста храна. В кооперативния център всеки сам осигурява храната за обяд и междинни плодови закуски.

Осигурена е вода от извора Месалски козарник над село Бистрица. Изледванията на водата са публикувани на информационната стена на кметството.

 

Здраве

За да бъдем спокойни, нашият основен педагог Албена е преминала обучение по оказване на първа медицинска помощ. Имаме уговорка с Медицински център Бистирца (на 1 км от кооперативния център) за съдействие при нужда.

 

Повече за кооперативния принцип

Горската детска градина е част от Кооперативна Академия.

 

Контакти

За повече информация и новини: Facebook